За хрупкавия блат:
50 гр. Масло
6 хрупкави бисквитки, ситно натрошени
За пълнежа:
250 гр. сирене рикота
50 гр. пудра захар
150 мл. течна сметана
кората на 1 лимон и сокът на ½
1 яйце и 1 жълтък
1 пакетче ванилия или няколко капки есенция
И тази приказка като много други започва така: имало едно време една фея, която живеела в най-вкусната гора, в най-шоколадовия й край и в най-бисквитената къщичка, която можете да си представите. Сигурно се чудите каква пък е тази гора само шоколад, бисквити, сметана и сладки плодове, такова нещо няма. Е, то и феи няма, но пък историята е много вкусна.
Слагайте престилките и продължавайте да четете.
Та, на тази фея веднъж всичко това и се видяло скучно и до болка познато, затова запретнала ръкави (и тя като вас) и си сложила малката, изцапана със сладкиши престилка и решила да създаде нещо ново и различно от всички познати вкусове в гората.
Извадила от един шкаф стара, прашасала форма за мъфини, издухала праха и я сложила на масата. В 8 гнезденца сложила по 1 хартиена форма за кексчета. Извадила маслото от хладилника, разтопила го с вълшебната си пръчица и добавила към него натрошените бисквити.
Разбъркала добре сместа и я разпределила във формичките, като я притискала силно, за да я уплътни колкото може по-добре. Махнала паяжините от фурната и я включила на 150 С (да, тя ползвала от по-старите фурнички, не от новите ПекаСама2013, която би сложила на 130 С с обдухване).
После бързичко взела една голяма купа и сложила вътре любимите си съставки рикотата, захарта, кората и сока на лимона, яйцето, жълтъка и ванилията. Разбила ги добре. След това взела една още по-голяма купа, в която замалко не паднала (добре, че можела да лети) и изляла сметаната вътре. Разбила я добре, докато не станала твърда.
Помагайки си с магия и тананикане изсипала сметаната при рикотата и другите съставки. Разбъркала внимателно и разпределила новополучената смес в хартиените формички. Ударила няколко пъти формата за мъфини в масата, за да уплътни пълнежа.
След това пъхнала суровите кексчета във фурната и ги пекла 30 минути.После изключила фурната и ги оставила да изстинат в нея.
Докато чакала поизчистила вкъщи, прекопала лехичките, поприказвала си с дърветата. Върнала се, извадила кексчетата от фурната, взела любимото си сладко от боровинки от мазата, сложила на всяко кексче по 2 лъжички и ги поръсила с портокалови корички.
Разбира се, тези кейкове са толкова вкусни и си ходят с всичко, така че може да се овкусят и с ягодово сладко, цитрусови плодове, мед и орехи, шоколад, изобщо каквото си пожелаете или имате.
Отхапала едно и била толкова възхитена от вкуса му, че решила да му даде специално име, а именно Чийзкейк. Симпатичният мини чийзкейк, който заобичала от първата секунда.
Мерките на едно мини чийзкейкче:
378 ккал, 7 гр. протеини, 21 гр. въглехидрати, 29 гр. мазнини, 17 гр. наситени мазнини, 15 гр. захари, 0,5 гр. сол, фибри няма.
Доника Сарколева