Домашна халва за ангелчета

халваНеобходими продукти:

1/2 чаена чаша зехтин;
2 чаени чаши пълнозърнесто брашно(грахам/ръжено/пшеничено);
1 чаена чаша тахан(сусамов/слънчогледов)
3/4 чаена чаша мед

Може би се чудите защо съм определила халвата да е за ангелчета. Ами, сега ще ви разкрия тайната, която далеч не е толкова сложна и заплетена. Преди известно време съдбата ме срещна с едно чудно същество, което въплъщава в себе си безкрайните любов и чистота – с една дума ангелче. Та от този момент ние се грижим един за друг – кой с каквото може.
Наскоро с ангелчето си купихме халва – нормалната купешка, която сме я яли всички. Но след като си опита няколко вкусни хапки, ангелчето се смути, защото съзнанието му беше толкова чисто, че не искаше да се трови със захарта и безбройните „Е-та“. Тогава обаче забелязах нотка на тъга в очите му и си казах, че трябва да намеря начин да направя халва хем вкусна, хем безвредна.

Разрових се аз и попаднах на тези съставки, които не само че се приготвяха по безумно лесен и бърз начин, но и технологията беше безвредна. Та ето как става домашната халвичка за ангелчета:

1. В тиган изсипвам зехтина и го слагам на много слаб огън – колкото да се затопли съвсем леко. В никакъв случай не трябва да се прегрява зехтина като за пържене.

2. Веднага след като се затопли зехтина, сипвам двете чаши брашно и бъркам, докато брашното поеме мазнината.

3. Веднага добавям тахана, като продължавам да бъркам, докато стане хомогенна смес и свалям тигана от котлона.

4. После на водна баня затоплям меда, но много внимателно, за да не заври (всички знаем, че е вредно мед да се добавя в горещи напитки или храни). След като е леко топличък го дърпам и него от котлона и добавям таханената смес към меда. Бъркам до получаване на гладка смес.

5. Намазвам малка тавичка с малко зехтин и изсипвам топлата халва. Разтилам я с нож, за да стане равна и гладка, увивам я с прозрачно фолио и я оставям в хладилника да се стегне.

6. Режа я на симпатични парченца, които могат да се оставят върху салфетки, ако ви се струват по-мазнички.

Резултатът беше едно много щастливо и благодарно ангелче, и моето удовлетворение да го видя, че пак може да си хапва от любимата халва, без да се тревожи.

Та това е моята история за домашната халвичка, ангелчетата, любовта… Дано ви се е сторила, ако не толкова интересна и вълнуваща, то поне вдъхновяваща да дарите радост на ангелчетата около вас.

Борислава Джутева

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s