Всякаквообразни мъфинчета

мъфиниНеобходими продукти:
300 гр пълнозърнесто брашно(може и друго)
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. хлебна сода
1/4 ч.л. сол
60 мл прясно мляко
125 гр краве масло (добре е да прочетете на опаковката количеството краве масло – трябва да е поне 82%)
200 гр захар
3 големи яйца (може 4 по-мънички)
2 големи банана или 3 по-малки
120 гр шоколадов чипс
120 гр орехи
какао – по желание

Големите фенове на „Хари Потър“ сигурно вече са ме разкрили. Може би се досещате за всякаквовкусовите бобчета на Бърти Боб – ако ли не – добра причина да се потопите в един вълшебен свят.

Ето как се появиха моите разноформени мъфини. Една вечер обикаляхме с ангелчето (да, същото от халвата) да търсим алуминиеви формички за печене на мъфини, но удряхме на камък във всеки магазин. Беше спешно, защото трябваше да ги направя същата нощ, за да ги пратим сутринта на едни приятели, които аз все още не познавах, но в последствие, след като прекарахме един уикенд с тях, и най-накрая се срещнахме, се оказаха едни от най-топлите и прекрасни хора, които някога съм срещала. Та да се върна отново на вечерта с мъфините. В крайна сметка купих листчета, които трябва да се поставят в специални форми за печене, от които аз нямах.

Прибрахме се вкъщи и започнах:
Първо включих фурната на 200 градуса и поставих маслото отгоре, за да се отпусне. После взех най-голямата си тава, намазах я леко с олио, за да не ми се скъсат листчетата за печене и наредих поне 20 хартиени формички. След това смесих в купа брашното, бакпулвера, содата и солта. В друг по-висок съд сложих маслото и захарта и ги разбих с миксер на висока скорост. Започнах да добавям едно по едно яйцата, като след всяко яйце разбивах на ниска скорост.

След това намачках с вилица бананите, добавих ги във високия съд и продължих да разбивам с миксера. Добавих и брашното – пак разбих с миксера; после млякото – и пак с миксера – до получаване на хубава смес. Не мога да я определя като хомогенна, защото аз използвам пълнозърнесто брашно, но мисля, че 2 минутки разбиване са достатъчни.

Накрая начупих в сместа шоколадовия чипс и натрошени орехи (орехите няма значение дали ще са на по-едри или по-дребни парченца – както ви е на сърце ), но този път разбърках с лъжица много добре, за да могат чипса и орехите да стигнат до дъното на съда и хубаво да се смесят. Ако някой е фен на какаото, може да си добави към сместа.

Дойде ред да изсипвам с лъжица в хартиените формички. Не ги напълних до горе със смес, за да не се изсипят. Тъй като формичките ми бяха хартиени и нямаха никаква опора, сложих още няколко и добавих смес, за да си помагат едни други да не се изсипят. Пекох ги поне 20 мин., но важното е като боднем с клечка да не остава тесто. И като не видях такова на второто отваряне на фурната, извадих цялата тава и какво да видя – мъфините бяха далеч от добре познатия си класически вид.

Но пък изглеждаха толкова интересни – имаше във всякакви форми – на всеки каквото му роди въображението. И тогава се сетих за всякаквовкусовите бобчета и се чудих как да отлича тези мъфини, защото не бяха обикновени, а всякаквообразни и плъзна една усмивка по лицето ми – спомен от хубавото време, което прекарвах с книгите за Хари Потър.

В крайна сметка мъфините пристигнаха при въпросните ни приятели, които още твърдят, че по-вкусни мъфини никога не бяха яли, което мен ме направи безкрайно щастлива. Та така си заслужиха още една порция, която занесохме в Бургас – отново със същите отзиви и едно прекрасно изживяване.

Борислава Джутева

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s