Поръсени с магия

images4Пиша това, защото понякога не успявам да повярвам в магията. И изведнъж светът ми става един сив, скучен и труден за преглъщане. Реалистът в мен често хваща за двата крачола мечтателят и го приземява, плясва му два шамара и му казва да се освести.

Чудя се обаче кой ли печели от това?

Свидетели сме на какви ли не вярвания и невярвания, хиляди лични светове, изпълнение с убеждения за това или онова. „Убеден съм, че животът е труден”, „Убеден съм, че трябва да разчитам само на себе си”, „Убеден съм, че с позитивните си мисли мога да въздействам на съдбата си”, „Убеден съм, че всичко, което ми се случва е по Божията воля и така трябва да бъде”, „Убеден съм, че няма Бог, рай и душа и след като умрем всички ние просто изгниваме” и т.н. и т.н.

Често влизаме в жестоки спорове заради вярванията си. Чуваме за абсурдното и смехотворно вярване на някой и моментално започваме да го убеждаваме колко е нелепо.

Но не мога да спра да се питам: Кое е по-важно – в какво вярваме или какви ни прави това, в което вярваме?

Понякога вярванията ни, абсурдни и наивни, могат да ни дадат криле или да извадят неподозирани сили от нас. Вярването на Пауло Куелю и Ерик-Емануел Шмит (и кой знае на колко още други) за това, че са преживели трансцедентално преживяване, ги е направило писатели. Има ли значение дали това вълшебство е заблуда или не? Вярването в магьосничеството е сбъднало мечтата на Пауло Куелю да бъде световноизвестен писател, а духовно преживяване в пустинята ни е дарило с един прекрасен съвременен творец, какъвто е Ерик-Емануел Шмит.

Имаме нужда понякога да бъдем поръсени с малко магия. И тя би подействала само ако вярваме в нея. Някои от нас са по-склонни да го направят, други, колкото и да се опитват, си остават скептични.

Но моля ви, мили хора, уважавайте магията на другите. Дори да ни се вижда лъжовна, не знаем какви чудеса може всъщност да сътвори!

Валерия Иванова

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s